NB1 logó
NB3 logó
EURO 2016

10 milliárdból vinnék az ETO-t a legjobbak közé

Simon Zoltán - 2017. június 16. péntek 09:23
Győr - „A létesítményeinkkel kapcsolatban felszámolási eljárás folyik, és bűnügyi zárlat van.”

Lapszemle – A Nemzeti Sport írását változtatás nélkül közöljük.

 

Belga befektetők segíthetik az ETO FC Győrt, akik nemcsak az NB II-be feljutó csapatot, hanem a létesítményeket is megvásárolnák, és a klub hamarosan újra meghatározó szereplője lehetne a magyar futballnak.

 

Emlékezetes kizárása, a Questor csődje, valamint Tarsoly Csaba előzetesbe kerülése óta a Győri ETO két szezont töltött el az NB III-ban. Második nekifutásra sikerült feljutnia az NB II-be, Bekő Balázs irányításával. Drucskó Zoltán az együttessel kapcsolatban kijelentette: „Az biztos, hogy szurkolóink harcos ETO-t látnak az ősszel. Két éven belül szeretnénk feljutni az élvonalba, most az első hat hely valamelyikét célozzuk meg. A sorsunk alighanem augusztusban dől el, amikor hét bajnokit játszunk egy hónap alatt. Egyelőre szerény költségvetéssel, de annál lelkesebben várjuk a rajtot.”

 

Belgák Győrben. Volt már ilyen. Aki ott volt, és átélte, sosem felejti el. Az ETO a fénykorát élte Verebes Józseffel a kispadon, és a zöld-fehérek a bajnoki cím megnyerése után indulhattak a BEK-ben. Az első fordulóban a Standard Liege-zsel kerültek össze.  A nyitány finoman szólva sem sikerült jól: a magyar csapat 5–0-ra kapott ki Liege-ben. Aztán jött 1982. szeptember 29-én a visszavágó, és a Rába ETO szenzációs játékkal ajándékozta meg szurkolóit – telt ház előtt 3–0-ra győzött a belga bajnok ellen. Igaz, ez sem volt elegendő a továbbjutáshoz. A belgák akkor is „sok pénzt hoztak”, a meccs bevétele ugyanis jelentős összeg volt.

 

Most azonban jóval több pénzről van szó. Csaknem tízmilliárd forintról.

 

Belgák Győrben – de már egészen másként. Napvilágot látott, hogy Drucskó Zoltán, az ETO FC Győr ügyvezetője a klub jövőjéről elmondta: több külföldi befektető is érdeklődik. Ám a legkitartóbbnak egy belga csoport tűnik.

 

„Jó érzés, hogy újra felfedezték az ETO-t, újra olyan csapat lettünk, amelynek van, lehet jövője – mondta Drucskó Zoltán a Nemzeti Sportnak. – Ehhez az kellett, hogy feljussunk a másodosztályba. Nem titok, hogy külföldi érdeklődők kopogtatnak az ajtónkon, mert tudják, az ETO igazi már- kanév. Ráadásul olyan infrastruktúrával rendelkezünk, amely Közép-Európában is elismerésre méltó. A belga partnerrel már többször egyeztettünk. A helyzetünk nem egyszerű, ezt felesleges hangsúlyoznom.”

 

„A létesítményeinkkel kapcsolatban felszámolási eljárás folyik, és bűnügyi zárlat van. Úgy vélem, amíg nem rendeződik a jogi helyzet, korai bármiféle jövőképről beszélni. De tény, a belga partner szándékai komolyak, és ha mi itt, Győrben azt szeretnénk, hogy az ETO hosszú távon legyen újra meghatározó tagja a magyar futballnak, akkor nemcsak a csatársorban, a középpályán, hanem a háttérben, főleg anyagi fronton is erősödnünk kell.”

 

Hogy kik ezek a titokzatos belga befektetők?  A kérdésre Békeffy Gábor menedzser adott választ.

 

„Olyan befektetőket képviselek, akik nem csak Belgiumban, de Európa számos országában szereztek már érdekeltséget különböző futballklubokban – mondta a belga-magyar állampolgárságú menedzser, aki a befektetői csoportot képviseli – Jelentős referenciával s jelentős tőkével rendelkező »kérőkről« van szó, akiknek  nemcsak a sport világában, hanem az  ingatlanüzletben is vannak érdekeltségeik. Márpedig az ETO esetében ez fontos szempont.”

 

„A belga fél megvásárolná a teljes létesítményt, a stadiont, a szállodát, az akadémiát, a plázát, és többségi tulajdont vásárolna a futballcsapatot működtető gazdasági társaságban. Túlzás nélkül állítható, ez lenne minden idők egyik legnagyobb futballbiznisze. A belgák vállalják, hogy legalább három évig üzemeltetik és lehetőség szerint az első esztendőben az élvonalba viszik a labdarúgócsapatot. Befejezik, továbbépítik a stadiont, felújítják, és ugyancsak bővítik – legalább harminc szobával – a szállodát, és életet lehelnek, nyereségessé teszik a most igencsak visszafogottan üzemelő plázát.”

 

Az üzletemberek a menedzser révén kerültek kapcsolatba a győriekkel. Ott volt minden tárgyaláson, ő vezette kör- be az ETO-parkban a belga küldöttség tagjait. Merthogy már több látogatáson vannak túl.

 

Csaknem tízmilliárd forint.  Nagyjából ennyit áldoznának az üzletre – és ha rajtuk múlik, minél gyorsabban.

 

„A tárgyalások nagyjából májusban kezdődtek el – folytatta Békeffy Gábor. –  Azóta folyamatosan zajlanak az egyeztetések. De nem egyedül képviselem a befektetőket, hanem az egykori NB I-es labdarúgó Varga Endrével együtt, aki néhány évvel ezelőtt főszerepet játszott a Vasas megmentésében és konszolidálásában. Várjuk a győriek válaszát, a belga oldalon gyakorlatilag eldöntött tény a magyar klub megvásárlása. A jövőépítést minél hamarabb elkezdenék, természetesen a Győr jelenlegi vezetőivel együttműködve.”

 

A jövő tehát a győriek előtt hever.  Egyelőre néhány papír és szerződéstervezet formájában.

 

TÖBBEN IS KOPOGTATTAK

A hírek szerint a belgák mellett kínai és katari érdeklődők is kopogtattak Győrben. Ezzel kapcsolatban Drucskó Zoltán annyit mondott: „Egy kínai üzletember lelkesen mondta, megveszi a klubot, meghívott magához, öt napot töltöttem el Kínában. Különleges élmény volt, csak az üzletből nem lett semmi. Amiről addig beszéltünk, mintha elfelejtette volna...”

 

Élő közvetítés az átigazolási piac minden fejleményéről - NB1.hu

Átigazolási hírek

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS
LEGFRISSEBB HÍREK
HÍRLEVÉL
Foci hírek első kézből!
BLOGOK
GEORGE F. HEMINGWAY
Fekete leves
KERINGER ZSOLT
„Kapitányváltás”
TABELLA
1MTK Budapest61
2Kisvárda Master Good47
3Békéscsaba 1912 Előre40
4Budaörs36
5Vác FC36
6Nyíregyháza Spartacus36
7Gyirmót FC Győr35
8Ceglédi VSE33
9WKW ETO FC Győr32
10KBSC31
11Soroksár SC31
12Szolnoki MÁV FC28
13Dorogi FC28
14BFC Siófok26
15ZTE FC26
16Credobus Mosonmagyaróvár23
17Szeged 2011-Grosics Akadémia22
18Budafoki MTE22
19Aqvital Csákvár21
20Soproni VSE12
FACEBOOK
Kövess minket Facebookon, hogy labdába rúghass, ha fociról van szó!