NB1 logó
NB3 logó
EURO 2016

Barcelonában a Szpari edzője

Hesz Tamás - 2017. december 15. péntek 14:07
Nyíregyháza - Tuska János személyesen tapasztalhatta, hogyan működik a katalán klub akadémiája.

Tuska János személyesen tapasztalhatta, hogyan működik a katalán klub akadémiája.

Egy lengyelországi konferencián találkozott Xavi Ferrando-val, a Barcelona U16-os csapatának kapusedzőjével Tuska János. A Nyíregyháza Spartacus-Bozsik Akadémia trénere folyamatosan tartotta a szakmai kapcsolatot kollégájával azóta is, a közelmúltban pedig lehetősége nyílt arra, hogy testközelből nézze meg, hogyan működik a katalán sztárklub utánpótlás akadémiája és néhány műhelytitokba is beavatták a nyíregyházi vezető kapusedzőt.

- Mentálisan teljesen más világ mint itthon. Az edzések felépítése és anyaga hasonló mint nálunk, nyilván minden a nagy csapat játékából indul ki. Már U7-es korosztályban ugyanazt a rövid passzos játékot alkalmazzák mint a felnőttek. Amiben viszont nagy a különbség, hogy a gyerekeknek egészen kis korban olyan belső motivációjuk van, melyet itthon ritkán tapasztalunk. Mindenkinek az a célja, azért dolgozik, hogy egyszer a Barca felnőtt labdarúgója legyen, és mindent ennek rendel alá – mondta Tuska János vezető kapusedző.

A konferencián tanult illetve kint tapasztalt módszereket Nyíregyházán is alkalmazzák. A korábbival ellentétben szeptembertől bevezették a minden napos kapusedzést a Bozsik Akadémián, a fizikai erősítéseket pedig külön erőnléti edző végzi. Kiemelt szerepet kap a hálóőröknél is a lábbal való játék, illetve a szélről belőtt labdák hárítása. A nyíregyházi fiatalok nagyon fogékonyak a munkára, többen közülük esélyesek arra, hogy a Szpari felnőtt keretéhez kerüljenek, és volt aki edzőmérkőzésen pályára is léphetett az első csapatban.

- A múlt héten Buús György díjat kapó Nagy Máté és Velicskó Szabolcs is tehetsége alapján esélyes arra, hogy a felnőtt keret tagja legyen majd, előbbi több alkalommal edzett már az első csapattal. Kopasz József már be is mutatkozott edzőmérkőzésen és remélem töretlen lesz a fejlődésük. Amikor Józsi visszajött a felnőtt csapattól öröm volt vele dolgozni, hatalmas lendületet adott neki a további munkához az, hogy számítottak rá, és ez motiválja a többieket is akik látják azt, hogy a vezetés fogékony arra, hogy beépítsen fiatalokat. Nekünk edzőknek is ez egy pluszt jelent, mert tudjuk hogy van értelme dolgozni - mondta Tuska János.

A Barcelonával a kapcsolat tovább bővülhet, így tavasszal négy edző is utazhat a Spartacustól a katalán klubhoz.

 

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS
LEGFRISSEBB HÍREK
HÍRLEVÉL
Foci hírek első kézből!
BLOGOK
GEORGE F. HEMINGWAY
Ismét
KERINGER ZSOLT
„Kapitányváltás”
TABELLA
1MTK Budapest52
2Kisvárda Master Good47
3Békéscsaba 1912 Előre37
4Nyíregyháza Spartacus34
5Vác FC33
6Ceglédi VSE33
7WKW ETO FC Győr32
8Gyirmót FC Győr31
9Budaörs30
10Szolnoki MÁV FC28
11KBSC28
12Dorogi FC28
13Soroksár SC27
14ZTE FC23
15Credobus Mosonmagyaróvár23
16BFC Siófok20
17Szeged 2011-Grosics Akadémia19
18Budafoki MTE19
19Aqvital Csákvár18
20Soproni VSE12
FACEBOOK
Kövess minket Facebookon, hogy labdába rúghass, ha fociról van szó!