nb1.hu

Barcelonában a Szpari edzője

Nyíregyháza - Tuska János személyesen tapasztalhatta, hogyan működik a katalán klub akadémiája.

Tuska János személyesen tapasztalhatta, hogyan működik a katalán klub akadémiája.

Egy lengyelországi konferencián találkozott Xavi Ferrando-val, a Barcelona U16-os csapatának kapusedzőjével Tuska János. A Nyíregyháza Spartacus-Bozsik Akadémia trénere folyamatosan tartotta a szakmai kapcsolatot kollégájával azóta is, a közelmúltban pedig lehetősége nyílt arra, hogy testközelből nézze meg, hogyan működik a katalán sztárklub utánpótlás akadémiája és néhány műhelytitokba is beavatták a nyíregyházi vezető kapusedzőt.

– Mentálisan teljesen más világ mint itthon. Az edzések felépítése és anyaga hasonló mint nálunk, nyilván minden a nagy csapat játékából indul ki. Már U7-es korosztályban ugyanazt a rövid passzos játékot alkalmazzák mint a felnőttek. Amiben viszont nagy a különbség, hogy a gyerekeknek egészen kis korban olyan belső motivációjuk van, melyet itthon ritkán tapasztalunk. Mindenkinek az a célja, azért dolgozik, hogy egyszer a Barca felnőtt labdarúgója legyen, és mindent ennek rendel alá – mondta Tuska János vezető kapusedző.

A konferencián tanult illetve kint tapasztalt módszereket Nyíregyházán is alkalmazzák. A korábbival ellentétben szeptembertől bevezették a minden napos kapusedzést a Bozsik Akadémián, a fizikai erősítéseket pedig külön erőnléti edző végzi. Kiemelt szerepet kap a hálóőröknél is a lábbal való játék, illetve a szélről belőtt labdák hárítása. A nyíregyházi fiatalok nagyon fogékonyak a munkára, többen közülük esélyesek arra, hogy a Szpari felnőtt keretéhez kerüljenek, és volt aki edzőmérkőzésen pályára is léphetett az első csapatban.

– A múlt héten Buús György díjat kapó Nagy Máté és Velicskó Szabolcs is tehetsége alapján esélyes arra, hogy a felnőtt keret tagja legyen majd, előbbi több alkalommal edzett már az első csapattal. Kopasz József már be is mutatkozott edzőmérkőzésen és remélem töretlen lesz a fejlődésük. Amikor Józsi visszajött a felnőtt csapattól öröm volt vele dolgozni, hatalmas lendületet adott neki a további munkához az, hogy számítottak rá, és ez motiválja a többieket is akik látják azt, hogy a vezetés fogékony arra, hogy beépítsen fiatalokat. Nekünk edzőknek is ez egy pluszt jelent, mert tudjuk hogy van értelme dolgozni – mondta Tuska János.

A Barcelonával a kapcsolat tovább bővülhet, így tavasszal négy edző is utazhat a Spartacustól a katalán klubhoz.

 

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC