nb1.hu

Megnyílt a Puskás Ferenc kiállítás Szatmárnémetiben

Szatmárnémeti - A Puskás Intézet kiállítása ingyenesen látogatható.

Szombaton este nyílt meg Szatmárnémetiben a Puskás Ferenc kiállítás, amelyet nagy érdeklődés kísért – írja a puskasakademia.hu

 

Minden idők legnagyobb magyar labdarúgójának, Puskás Ferencnek az életpályája szorosan összefügg az 56-os eseményekkel, hiszen a forradalom leverésének hírére külföldön, először Bécsben maradt, ahová rövidesen felesége és gyermeke is követte. Később Spanyolországba költözött, ahol 1958-ban a Real Madrid legendás játékosa lett.

 

„Akkoriban a sport volt az egyetlen lehetőség, hogy valaki kiemelkedjen a társadalomból. De ezt is csak bizonyos szintig lehetett, mert hivatalosan a sportoló sem mehetett akármikor külföldre. Ahhoz, hogy a játékosok külföldi nagy csapatokhoz jussanak, disszidálniuk kellett, el kellett hagyják a szülőföldjüket, vállalva ezáltal, hogy esetleg egy évig eltiltják őket. Így volt ez Puskás öcsivel is” – mondta Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere a megnyitón. Hozzátette: „Ez egy olyan alkalom lesz, amikor betekintést nyerhetünk egy labdarúgó sportolói és magánemberi életébe, láthatjuk majd, miként éltek a sportolók a kommunizmus legnehezebb éveiben”.

 

 

Szatmárnémetiben nagy érdeklődés kísérte a megnyitót, ahol a látogatók megtekinthetik az 1952-es helsinki olimpia aranyérmét. Láthatják azt a zászlót is, amit David Wright angol csapatkapitány adott a Népstadion kezdőkörében Puskás Ferencnek a 7–1-re végződött magyar-angol találkozón 1954. május 23-án. Az 1954-es svájci világbajnoki ezüstérem, a helsinki olimpiai döntőben viselt cipő, a spanyol bajnokság gólkirályának járó Pichichi-trófeák, a spanyol bajnoki címért járó kupák, a BEK-serlegek kicsinyített másolatai, a FIFA-érdemrend is megtekinthető a Vécsey-házban.

 

Magyar Lóránd, a helyi tanács RMDSZ frakciójának az elnöke elmondta, a 2014-es Albert Flórián kiállításnak a sikerén felbuzdulva döntöttek arról, hogy a Puskás-kiállítást is elhozzák Szatmárnémetiben. Két évvel ezelőtt, az egyetlen magyar Aranylabdás játékosnak az emléktárgyaiból szervezett tárlatnak mintegy 5000 látogatója volt két hét alatt.

 

A Puskás Intézet kiállítása ingyenesen látogatható, november negyedikéig.

 

 

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC