nb1.hu

A Vasas és a feljutás: üzent a legidősebb élő magyar válogatott

Éveken át volt szovjet hadifogságban.

Nemcsak a legidősebb, de az egyik legérdekesebb életúttal rendelkező magyar válogatott focista is egyben Raduly József, a Vasas legendája és örökös tiszteletbeli elnöke.
 
Raduly 1927 május 6-án született Budapesten, öt héttel Puskás Ferenc után és öt héttel Kubala László előtt. Gyermekkora nagy részét Balatonszárszón töltötte, majd inasként a Gammához került, ahol edzett is, ahogy a Ferencvárosban is. A Dreher sörgyárban kapta meg a behívót, majd amerikai hadifogságba esett. Az USA hadserege nem marasztalta, hazaengedték, ám Németországban elfogták a szovjetek és 1945 májusában ismét hadifogságba esett, innen 1950 decemberében szabadult. A Kaukázusban töltött időt éhezve és futballozva töltötte, többek között az Újpest legendája, Avar István társaságában.
 
A Vasashoz 1953-ban került, tagja volt a piros-kékek első Magyar Népköztársasági Kupa-győztes alakulatának (1955), az első bajnokcsapatának (1957 tavasz) és kétszer nyert a csapattal a Közép-Európa Kupát (1956, 1957). A Rapid elleni, máig sokat emlegetett, 9:2-es meccsen két gólt is lőtt. Az A-válogatottban létszer lépett pályára, 1955-ben a svájciak és a svédek ellen, mind a kettő meccs magyar győzelemmel ért végett. 1959-ben egy lábtörés vetett véget élvonalbeli pályafutásának. Később kisebb csapatoknál edzősködött, valamint a Vasas legutóbbi bajnoki címnyerése idején (1976-77) ő és Berendy Pál voltak Illovszky Rudolf segítői.
 
Raduly József üzenetét a Youtube-on tette közzé a Vasas:

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC