nb1.hu

Békéscsaba: végre örömhír a járvánnyal kapcsolatosan

Hivatalos bejelentés.

ÍME, A BÉKÉCSABA HIVATALOS BEJELENTÉSE:
 
,,Majdnem minden játékosunk tesztje negatív
 
A Siófok elleni mérkőzés után 2020. november 23-án (hétfőn) reggel újra PCR-tesztelésen vettek részt csapatunk tagjai, hiszen november 25-én (szerdán) már Szolnokon kell pályára lépnie együttesünknek. Jó hír, hogy majdnem minden labdarúgónk eredménye negatív lett.
 
Azonban nehéz és hosszú folyamat vár a srácokra, és mindenkinek meg kell értenie, hogy nincs szó semmiféle mártírkodásról. A koronavírus nagyon megtépázta a csapatot, fizikailag és lelkileg is, nem egyszerű visszatérni a normál ütemhez a karanténok után. Bár az edzőpályára már szinte mindenki visszatért, a folyamat nem egyszerű, ezért – elsősorban a vírus-szkeptikusok kedvéért -, valamint, hogy mindenki tisztában legyen a dologgal, pár mondatban összefoglaljuk a vírusfertőzés utáni menetet, melyhez csapatorvosunk segítségét kértük.
 
Tudni kell, hogy a pozitív COVID-19 tesztek mögött betegség is van, ez nem csak egy teszteredmény és a súlyossága egyénenként változó, ez a csapaton belül is így alakult. Volt, akinek komolyabb tünetei voltak, ágynak esett és volt, aki tünetmentesen töltötte a karantén idejét. Volt, aki 10-14 nap alatt panaszmentessé vált, és van olyan is, akinek jelenleg sincsenek még teljesen rendben a laboratóriumi értékei.
 
Az úgynevezett „felszabadító vizsgálatok” magukban foglalják a panaszmentességet és a laboratóriumi negativitást. Ezeket a vizsgálatokat csak a 10 nap karantént követően, panaszmentes állapotban lehet elkezdeni. Addig a játékos semmiféle fizikai tevékenységet, edzést nem végezhet. Két egymást követő negatív teszt után jöhetnek az egészségi állapot felmérését célzó tesztek, laborvizsgálatok, mellkas RTG és egy komplex kardiológiai kivizsgálás. Ha minden rendben van, akkor lehet elkezdeni eleinte még a kis terheléssel járó edzésmunkát, amit fokozatosan lehet növelni, folyamatos és szigorú kontroll mellett. A terhelhetőség és erőállapot javulása mellett, ennyi kihagyás és ilyen betegség után, fokozott a sérülésveszély. Ezt is figyelembe kell venni a visszatérésnél. Tudjuk, hogy mindenkinek van véleménye, vannak ismeretei, olvasott ezt-azt a témával kapcsolatban, talán át is esett a betegségen, vagy esetleg valamelyik ismerőse-hozzátartozója volt érintett, így nyilván lehetnek tapasztalataik is, de higgyék el komoly dolog ez: volt olyan játékos, aki a visszatérés után egy lépcsőn is alig tudott feljönni, előtte pedig gond nélkül végigfutotta a kilencven perceket. A betegség nem megfelelő elővigyázatosság, vagy hirtelen terhelés esetén akár maradandó egészségkárosodást is okozhat, úgyhogy a szakmai stáb nem véletlenül állítja össze a keretet, vagy éppen cserél egy mérkőzésen, még akkor is ha az adott esetben egy kívülálló számára esetleg furcsának tűnhet.
 
Tehát akárhogy számolunk is, a betegség utáni visszatérést és erőállapot visszaállítását nem lehet, nem szabad siettetni.
 
Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!"

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC