nb1.hu

Budafok és az NB I: a tulajdonos tárcája mindig nyitva van

Telitalálat volt Csizmadia Csaba kinevezése.

A bajnokság legkellemesebb meglepetése a Budafok menetelése, a gárda a második helyen telel úgy, hogy 4 pontos hátrányban van az éllovas MTK mögött lemaradva, de a harmadik Csákvár előtt viszont 7 pontos előnye van.
 
Sokan, főleg a rivális csapatok szurkolói legyintenek, mondván a Budafok úgysem akar feljutni az élvonalba, annak ellenére, hogy a klub legfontosabb vezetői, Bélteky Róbert tulajdonos és Jakab János tiszteletbeli elnök már a bajnokság kezdete előtt lenyilatkozták, hogy az anyagi fedezet megvan az NB I-re.
 
 

Sok vihart éltek meg, de bevállalnák az NB I-et is

A tiszteletbeli elnök és a magyar-ausztrál tulajdonos nyilatkozott. A nagy múltú, de sok vihart megélt budafoki futballcsapatnál a tiszteletbeli elnök, a magyar-ausztrál tulajdonos és a helyi tradíció iránt elkötelezett menedzsment négy éve dolgozik vállvetve azért, hogy visszatérjenek a régi idők dicső napjai.

 
És ezt Bélteky a Magyar Nemzetnek adott interjújában ismét megerősítette:
 
„Bélteky Róbertról – aki az újpesti Roderick Duchatelet mellett a magyar futball egyetlen külföldi, bár magyar állampolgársággal is rendelkező klubtulajdonosa – nem mindenki tudja, hogyan került a Promontor utcába. 
 
– Ennek már négy és fél éve – kezdte az 55 éve Melbourne-ben született üzletember. – A legismertebb ausztrál futballklub, a Melbourne Victory résztulajdonosa voltam, de eladtam a tulajdonrészemet. Akkoriban beszélgettünk arról Jakab János barátommal, hogy jó lenne belekezdeni egy klubépítésbe Magyarországon. Nem az NB I-ben, hanem az NB III-ban. És ez a klub a Budafok lett, ahol a hetvenes évek közepén Jakab János ontotta a gólokat.
 
Valaha magam is futballoztam, a legendás Árok Ferenc keze alatt U16-os ausztrál válogatott voltam – kezdett múltidézésbe az üzletember. – Igényes tréner volt, ha két gólt rúgtam, a szememre vetette, mi volt azzal a három kihagyott helyzettel! Feri bácsi volt az ausztrál futball történetének legjobb szövetségi kapitánya. Az 1988-as szöuli olimpián 1-0-ra megvertük Jugoszláviát, ami azért érdekes, mert Feri bácsi újvidéki, mint ahogy az én édesanyám is, illetve ő kishegyesi, ami ott van pár kilométerre Újvidéktől.
 
 
 
Így hát négy és fél éve Bélteky vett egy nagy levegőt, és belevágott. Akkoriban nem sok jel utalt arra, hogy egyszer az élvonallal fog kacérkodni az 1912-ben alakult piros-fekete klub.
 
– Az NB III-ban kezdtünk, majdnem kiestünk, aztán feljutottunk, de az NB II-ben is rezgett a léc, most meg itt vagyunk az NB I kapujában – mondja a tulajdonos. – Még hátravan 16 forduló, nem lesz könnyű. Mi csak előre akarunk menni. Óvatosan, de határozottan. A legfontosabb, hogy rend legyen a pályán belül és azon kívül is. Fel akarunk jutni? Igen, miért is ne?! Nem azért vagyunk az NB II-ben, hogy kiessünk onnan!
 
A Budafok a hetvenes évek derekán Jakab, Esterházy, Noskó, Tóth Kálmán vezérletével kis híján feljutott az NB I-be. Azóta nagy álma az élvonal a helyi fanatikusoknak. 
 
– Boldog lennék, ha sikerülne. Olyan csapat jutna fel, amely nem pesti mamutklub, hanem a főváros és a vidék határán áll, ahogy a szlogen is mondja, kisváros a nagyvárosban. Csak rajtunk múlik, hogy meg tudjuk-e tartani a helyezésünket. Szolnokon nem játszottunk jól, de egy jó csapat tud csúnyán is nyerni.
 
Csizmadia Csaba kinevezése a vezetőedzői posztra tavaly ilyenkor telitalálat volt. – Eddig sikeres, és szerintem az is marad – jósolja Bélteky.
 
 
 

 
 
– Ismeri a klubot, ismeri a játékosokat, remekül átlényegült játékosból edzővé, nagyszerű a kapcsolata az egykori társaival. Budafokon rend van a csapat körül, a szakmai stábban és a játékoskeretben, ez a sikerek záloga. És anyagilag is stabil a helyzet. Ez utóbbi az én reszortom. Nekem van a legkönnyebb dolgom, csak kimegyek a meccsekre.
 
Ennél azért bonyolultabb a helyzet, nyilván kulcskérdés a finanszírozás. Béltekynek ki kell nyitnia a pénztárcáját… 
 
Az folyamatosan nyitva van! – mosolyodik el. – Ősszel átlagban minden második bajnokira hazautaztam Melbourne-ből. Magyarországon és Angliában is vannak üzleti érdekeltségeim, húsz éve van lakásom Budapesten. Kétlaki vagyok, mert bár Melbourne-ben születtem – édesapám 1956-ban emigrált –, Budapest legalább annyira az otthonom.”
 
A Budafok fennállása során egyszer szerepelt az NB I-ben, méghozzá az 1945/46-os idényben. Egzotikum, hogy a BMTE volt Mészöly Kálmán első állomáshelye vezetőedzőként.
 

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC