DVTK: közvélemény-kutatás a szurkolók körében - NB2.hu
NB II-es focihírek
minden mennyiségben
NB1 logó
NB3 logó

DVTK: közvélemény-kutatás a szurkolók körében

Juhász Gergely - 2021. September 21. Tuesday 11:41
Számos dologra kíváncsi volt a klub.
Kép forrása: dvtk.eu
ÍME, A DVTK KÖZLEMÉNYE:
 
,,A közösségi média korában néhány nagyhangú ember könnyen el tudja nyomni a néma többséget, és ebből a “zajból” könnyű téves következtetéseket levonni. Ezért a DVTK vezetése elhatározta, hogy egy széleskörű közvélemény-kutatás segítségével kéri ki a szurkolók véleményét az őket érintő legfontosabb kérdésekben.
 
A Calibrum Inc. szakmai segítségével végzett kutatás során július második felében arra kértük a DVTK szurkolóit, hogy egy internetes kérdőív önkéntes kitöltésével járuljanak hozzá a meccsélmény fokozásához. Éppen ezért a sportszakmai jellegű kérdéseket mellőztük, mert biztosak vagyunk benne, hogy mindenki minél előbb újra élvonalbeli mérkőzéseket szeretne látni, helyette a szurkolásról, a jegyárakról, a stadionról és a meccsnapi élményről vártuk a véleményeket.
 
Ezúton is köszönjük mindenkinek, aki kitöltötte a kérdőívet! A nagyképen Liska Márk Máté és Horváth Domonkos, akik a kitöltők közül megnyerték az éves bérletet.
 
Összesen 1391 szurkoló szánta ránk az idejét, energiáját, az eloszlásuk is megfelel annak, ahogy a stadion négy többé-kevésbé eltérő közönséget vonzó lelátórészén (Napos oldal, Északi bástya, nyugati oldal, VIP szektor) helyet foglalnak.
 
Demográfia
A válaszokat böngészve kijelenthető, hogy elsősorban az elkötelezett szurkolók vették a fáradtságot az 54 kérdés megválaszolására, 60 százalékuk több, mint 20 éve vallja magát diósgyőri szurkolónak. Ez tükröződik az életkorban is, háromnegyedük 25-65 éves, de bizakodásra ad okot, közel 20 százalékkal jelentkezett a szurkolói utánpótlás is.
 
A várakozásoknak megfelelően a többség miskolci, de az arány már meglepő, mert alig haladja meg az 50 százalékot. Ugyanakkor sok szurkoló érkezik Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből, de Budapesten és az ország többi részén is számottevő diósgyőri él. Ezzel ellentétben a külföldön élőket vagy nem értük el a kérdőívvel, vagy “családi” lakóhelyüket adták meg a felmérésben.
 
Anélkül, hogy elmerülnénk a részletekben, ez a kutatás is alátámasztja azt az életérzést, hogy a DVTK Stadion lelátóin mindenki egyenlő, ugyanúgy megtalálhatók a fizikai munkások, mint a tanulók, a vállalkozók és a felső szintű vezetők.
 
Média
Nagy örömünkre a válaszadók 80 százaléka követi a DVTK hivatalos honlapját és a klub hivatalos közösségi média felületeit. Ezek közül messze a Facebook a legnépszerűbb, az követi az Instagram, majd a Twitter. Mindössze a szurkolók 14 százaléka nem érdeklődik a DVTK iránt egyik platformon sem (feltehetően azért, mert egyiket sem használja).
 
Ugyanakkor az internetes trendeknek megfelelően a többség több forrásból is tájékozódik. Elsősorban a közösségi média és a különböző honlapok népszerűek, a nyomtatott sajtó, a televízió és a rádió veszített korábbi népszerűségéből. Ezt támasztja alá a DVTK klubtelevíziója, a Napos oldal magazin nézettsége, amit több érdeklődőt ér el a különböző internetes felületeken (az MTVA honlapja, a DVTK hivatalos honlapja, Facebook, Instagram), mint amennyien leülnek a tévéképernyő elé. És boldogan láttuk azt is, hogy a 10 százalékot sem éri el azok aránya, akiket nem érdekel a műsor. A mérkőzésnapi kiadványunk, a Gólöröm is hasonló népszerűségnek örvend nyomtatott formában, de a DVTK.eu-ról sokan töltik le pdf-ben is.
 
Stadion
A válaszadók alapvetően elégedettek a 2018-ban év stadionjának választott DVTK Stadionnal. A beléptetés és a biztonsági személyzet munkája hasonlóan jó osztályzatokat kapott, míg a mosdók száma és tisztasága is elégedettséggel tölti el a stadionba kilátogatókat.
 
A büfékkel kapcsolatban viszont több kifogásuk is van a szurkolóknak. Szinte minden szempontból a semleges véleményként értékelhető közepes osztályzat szerepelt legtöbbször, ám míg a büfék számával és a kiszolgálás színvonalával összességében inkább elégedettek a válaszadók, addig a kínálatról ez már kevésbé mondható el (a legtöbben a hot-dogot hiányolják), míg az árakat a többség egyenesen drágának tartja.
 
Az is kiderült, hogy a szurkolók többsége 60-30 perccel a kezdőrúgás előtt érkezik, akiknek a szórakoztatásáról gondoskodni kell már a kezdőrúgást megelőzően is.
 
Belépő/Bérlet
A nyáron jelentősen csökkentett jegyárakat továbbra is drágának tartják a szurkolók, viszont a jelentős kedvezményt biztosító bérletet nem vásárolnak, mert úgy vélik, nem tudnak annyi mérkőzésre eljutni, ami miatt már megérné.
 
A szurkolók kedvezményekkel mérsékelnék a jegyárakat, és a minden szentnek maga felé hajlik a keze elv alapján a 18 év alattiak a diákjegyet, a 65 év fölöttiek a nyugdíjas jegyet tartják a legfontosabbnak. A családi jegy viszont szinte minden korcsoportban nagy népszerűségnek örvend.
 
A felmérés szerint a belépők döntő hányada elővételben kel el (beleértve a bérleteseket is), és mindössze a szurkolók egy tizede hagyja meccsnapra a jegyváltást. Már az online vásárlás a legnépszerűbb forma, de még mindig sokan indulnak el hétköznap jegyért a DVTK Shopba. 
 
Szurkolás
Megkérdeztük azt is, DVTK-szurkolóként kit mi motivál. Elsöprő többség családi hagyományokat követve szurkol a DVTK-nak, illetve helyi fociszeretőként egyértelmű, hogy a Diósgyőr a kedvenc csapata. És ez mit jelent? “Azt akarom, hogy minél jobb legyen a csapat” - messze ez volt a legnépszerűbb válasz, de sokan ikszelték be a “követem a csapattal kapcsolatos híreket” és a “ha nem megy a fiúknak, de hajtanak, akkor melléjük állok” választ.
 
Meccsre a válaszadók többsége az atmoszféra, és az élő fociélmény miatt jár, méghozzá jellemzően barátokkal. A rendszerességre vonatkozó kérdésünkre a legtöbben azt mondták, hogy rendszerint jönnek (12 százalék mindig), de sokan szurkolnak a DVTK Stadionban évi 5-10 alkalommal. A diósgyőri szurkolók 70 százaléka idegenbe is jár, tizedük rendszeresen.
 
A szurkolóink kétharmada csak a DVTK focimeccseire jár, a többiek viszont egyaránt feltűnnek a jégkorong- és a kosárcsapat mérkőzésein is.
 
Nagyon érdekes, hogy mitől függ az adott hétvégén, hogy kijönnek-e a stadionba a szurkolók, vagy nem. A csapat teljesítménye az szurkolók harmadát egyáltalán nem befolyásolja, 35 százalék viszont többé-kevésbé attól teszi függővé, hogy a helyszínen szurkol-e (lásd a lenti grafikon: 1=nem függ tőle, 5=nagyon függ tőle).
 
Kijelenthető, hogy a rossz időjárás, és az élő tévéközvetítés nem veszi el a meccslátogatási kedvet. Ugyanez igaz az egymást követő meccsek számára, a “hónap vége” effektusra, illetve önmagában a meccs előtti programok miatt sem kelnek útra a szurkolók.
 
Az aktuális ellenfél és az ezzel együtt várható jó hangulat miatt viszont sokan váltanak belépőt.
 
Elvárások
Végezetül arra voltunk kíváncsiak, mi az elsődleges szurkolói elvárás. A többinél több szavazatot kapott a “3 pont megszerzése még gyenge játékkal is” és a “Minőségi játékos-teljesítmények a pályán”, de elsöprő fölénnyel a “Maximális küzdőszellem a csapattól (még ha ki is kapunk)” válaszlehetőség lett a legnépszerűbb.
 
Intézkedések
A válaszok előzetes összegzése után a DVTK vezetése megvizsgálja, hogyan lehet az eredményeket a mindennapokba átültetni. Első intézkedésként már a Nyíregyháza elleni mérkőzésen is több büfé nyitott ki."
LEGFRISSEBB HÍREK
2021. 10. 27. 15:18

Magyar Kupa: gálázott a Fradi, megizzadt a Vasas és a Békéscsaba - eredmények

Dicséretet érdemel az FTC ellenfele is.
2021. 10. 27. 12:02

Topbajnokságból "igazolt" védőt a magyar válogatott ellenfele

Akár már a mieink ellen is pályára léphet.
2021. 10. 27. 11:25

U15: bemutatkozott a magyar válogatott - reakció

Gólgazdag meccsen debütált nemzeti együttesünk.
2021. 10. 27. 10:28

Német Kupa: Szoboszlai elmondta a lényeget, Dárdai nem lepődött meg - reakciók

Egészséges rivalizálás megy Szalaiéknál.
2021. 10. 27. 14:05

Budaörs: jöhet a következő lépés Lipcseiék ellen

Komoly dicséretet kapott a Soroksár.
2021. 10. 27. 10:52

Vereséggel avatta fel a Dorog a részlegesen felújított stadionját

Érzelmi nyomást gyakorolt az egyesület.
2021. 10. 27. 12:55

Elképesztő feltámadás a Salgótarjántól

A rossz sorozat nem szakadt meg.
2021. 10. 27. 11:01

Fordítás Bozsik Péterék ellen a 90. perc után - reakciók

Fordulatos meccset játszottak.
2021. 10. 27. 09:37

MK: Horváth borzasztó élményről, a Fradi-edző extra motivációról beszélt- az NB I-es főszereplők várakozásai

A ZTE-nél jó a hangulat, Csertői rotálni fog.
2021. 10. 27. 08:08

Női foci: kegyetlenül kiütötte a magyar válogatott a feröerieket

A kezdeti sokk sem okozott gondot.
2021. 10. 26. 22:59

Nyíregyháza: előtörtek az emlékek a visszatérő edzőből

Már a bemelegítésnél eldölhetett az első meccse.
2021. 10. 26. 17:26

Két játékos és egy manager kapott eltiltást az MLSZ-től

Hivatalos bejelentés.
2021. 10. 26. 23:36

Misleny-Iváncsa: nagyon szomorú a Vasas legendája

Zavaró volt az 5-0-s félidő.
2021. 10. 26. 17:58

Csak 1 focistát büntetett az MLSZ

Hivatalos bejelentés.
2021. 10. 27. 07:37

Magyar Kupa: az NB I-es csapatok is felköthetik a gatyájukat

Több napon át lesznek a meccsek.
2021. 10. 27. 07:07

Eb-selejtező: hősies meccsel zárt a női U19-es magyar válogatott

Az emberhátrány sem jelentett akadályt.
2021. 10. 27. 06:32

Szerdai foci: folytatódik a Magyar Kupa

Az NB III-ban bajnoki is lesz.
2021. 10. 26. 23:50

Német Kupa: Szalai villanása nagyon kellett a Mainznak

Sallai csapata is megszenvedett.
ÉLŐ KÖZVETÍTÉS
LEGFRISSEBB HÍREK
HÍRLEVÉL
Foci hírek első kézből!
TABELLA
1Szombathelyi Haladás28
2Vasas FC27
3Kecskeméti TE HUFBAU26
4DVTK23
5Nyíregyháza Spartacus FC23
6Szeged-Csanád Grosics Akadémia21
7Szentlőrinc20
8PMFC18
9Dorogi FC18
10WKW ETO FC Győr17
11BFC Siófok17
12Szolnoki MÁV FC16
13Budafoki MTE15
14FC Ajka15
15Soroksár SC15
16Aqvital FC Csákvár14
17Budaörs12
18III. Ker. TVE10
19Békéscsaba 1912 Előre9
20Tiszakécskei LC2
FACEBOOK
Kövess minket Facebookon, hogy labdába rúghass, ha fociról van szó!