nb1.hu

Vasas: küszöbön a tulajdonosváltás

Évekre előre látni az angyalföldiek jövőjét.

December 10-én a Monor-Vasas (0-2) mérkőzésről jelentkeztünk, a helyszíni riportban a hangulatelemek mellett két fontos információt is elsőnek szellőztettünk meg.
 
Az egyik az volt, hogy csúszik majd a Vasas stadionjának az átadása. Ezzel egyébként jobban jártak hosszútávon az angyalföldiek, mert még több idő és egyébként pénz jutott a kivitelezésre.
 
A másik meg az volt, hogy Jámbor János tulajdonos hamarosan már csak a röplabda csapatra kíván koncentrálni, helyét a Vasas Kubala Akadémia tulajdonosa, Nagy Miklós veszi majd át.
 
Egyik értesülésünket sem cáfolta meg senki.
 
Január 14-én az anyaegyesület a következő közleményt jelentette meg a Vasas FC-vel kapcsolatban:
 
„A pletykák helyett nézzük a tényeket! Jámbor János öt évre, tehát a 2020/2021-es idény végéig garantálta a felnőtt csapat színvonalas működtetését, és lett 99%-os tulajdonosa a Vasas FC-nek. Ez a megállapodás továbbra is érvényben van, ebből kell kiindulni. Szintén ténykérdés, hogy nyáron a Vasas Kubala Akadémiánál is tulajdonosváltás történt, Nagy Miklóssal tíz évre kötött az anyaegyesület szerződést. Régi célunk, hogy olyan időszak jöjjön el, amelyben a felnőtt csapat és az akadémia tulajdonosi struktúrája részben vagy teljes egészében megegyezik, hiszen a szakmai egymásra épülés és a tehetséges játékosok feláramoltatása nélkül nem lesz szerethető és eredményes a Vasas FC. Meggyőződéssel tudom állítani, hogy most nagyon jó irányba haladunk, ebben új partnerünk, Nagy Miklós is rendkívül komoly erőfeszítéseket tesz.”
Mint értelmezésünkben akkor írtuk, arról nem esett szó, hogy Jámborral tárgyalnának-e a hosszabbításról vagy tervezi-e a további maradását, de az SC kijelentette, hogy régi cél, hogy „hogy olyan időszak jöjjön el, amelyben a felnőtt csapat és az akadémia tulajdonosi struktúrája részben vagy teljes egészében megegyezik.”
 
Nagy Miklóssal, az akadémia tulajdonosával a mai Népszavában jelent meg hosszabb interjú, nézzük a legfontosabb részeit a kérdez-feleleknek, a beszélgetés végéről:
 
„A szurkolók közül páran az internetes fórumokon bírálják Jámbor Jánost, az első csapat tulajdonosát és korábbi megmentőjét. Többen úgy vélik, hogy Önnek a felnőtteknél is szerepet  kellene vállalni.
Jámbor Jánosnak elévülhetetlen érdemei vannak, az elmúlt években rengeteget áldozott a profi futballra Angyalföldön, ezt utólag sem szabad elfelejteni. A Vasasnak a magántőkén kívül sajnos nincs más komoly bevételi forrása, amivel szinte egyedül van a mezőnyben. Megértem a szurkolók csalódását, a Vasas nem lehet középcsapat az NB II-ben, a hagyományok jobb szereplésre köteleznek, de a körülmények most ennyit tesznek lehetővé. Ezt nem kell és nem szabad elfogadni, tenni kell ellene, ezért van szükség szerintem egy legalább középtávú, átgondolt, tudatos stratégiára, amely mentén haladva, egyre inkább a saját fiatalokra támaszkodva versenyképesek tudunk lenni. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nem lehet korábban feljutni. Azt sem jelenti, hogy csak az akadémistákkal kell visszakerülni az élvonalba. A fiataloknak idő kell, hogy beérjenek. A szurkolókat viszont ki kell szolgálni. Meg kell találni a rutinos játékosok és a fiatalok megfelelő arányát, hogy eredményes lehessen rövidebb távon is a csapat. De hosszabb távon csak a fiatalokra építve lehet szerethető és sikeres csapatunk. Ez inkább a mi utunk lehet, mint megpróbálni rivalizálni azokkal a klubokkal, akik összevásárolják a kész játékosokat. A drukkereknek is tudniuk kell, hogy több, bár kevésbé tradicionális, de nálunk jelenleg sokkal jobb anyagi lehetőségekkel rendelkező klubot kellene megelőzni az NB I eléréséhez és ott a bennmaradáshoz. Őszintének kell lenni, ezt nyíltan el kell mondani a szurkolóknak és biztos vagyok benne, hogy a szurkolóink kitartanak mellettünk ezen az úton és támogatnak minket abban, hogy a Vasas ismét hagyományaihoz méltóan szerepeljen.
 
Szerepet vállal a jövőben az első csapatnál is?
Az utánpótlás és az első csapat csak egységben képzelhető el, egyik a másik nélkül nem működhet igazán. Amikor tavaly elkezdtem itt dolgozni, hosszú távra terveztem, és most is a Vasasnál képzelem el az elkövetkező éveket. A mérkőzéseken én is szembesülök a szurkolók szeretetével, ami hihetetlenül jólesik és komoly megerősítést jelent a további szerepvállaláshoz.”
 
A Vasas FC élén tehát küszöbön a tulajdonosváltás, de Nagy nagyon korrektül elmondta, az anyagilag sokkal jobb lehetőségekkel bíró gárdákkal ők nem tudják felvenni a verseny, így a legkelendőbb/legjobb magyar (és esetleg külföldi) sztárok továbbra sem a Vasast fogják választani, ha Magyarországra igazolnak.
 
Ennek beteljesüléséhez és ahhoz, hogy a Vasas az élvonalban felvegye a versenyt, az ország vagy a régió legtehetősebb üzletembere(i) vagy szponzora(inak) a beszállása is kellene.
 
De még az is egy lépés lenne előre, ha Jámbor és Nagy összefogna, de erre, ezekben a pillanatokban, kevesebb lehetőség mutatkozik.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC